Zdedenie nehnuteľnosti a poistná zmluva - čo všetko treba urobiť?

Dátum
03 okt 2024
Body

Po zdedení nehnuteľnosti čaká nového majiteľa nehnuteľnosti niekoľko administratívnych úkonom. Okrem iného by mal zistiť, čo bola nehnuteľnosť poistená a ak nie, mal by zvážiť zriadenie adekvátneho poistenia za účelom zabezpečenia nehnuteľnosti a jej príslušenstva. V prípade, že je na nehnuteľnosti úver z banky, poistenie bude vyžadované zo strany banky ako povinnosť.

Dedič nehnuteľnosti musí v prvom rade zistiť, v ktorej poisťovni je nehnuteľnosť poistená. V druhom kroku treba poisťovňu informovať o zmene vlastníka poistenej veci, a to na základe ukončeného dedičského konania. V treťom kroku sa treba v poisťovni informovať, či poistná zmluva zaniká prechodom vlastníckeho práva na dediča, alebo nie.

Poistná zmluva nemusí zaniknúť

V prípade, ak poistná suma nezaniká, treba poistnú zmluvu aj poistné podmienky skontrolovať a ak chcete v zmluve pokračovať, je potrebné okrem úpravy osobných údajov v poistnej zmluve aktualizovať aj zmluvné podmienky, pokiaľ nie sú vyhovujúce.

Podľa našich skúseností poistné zmluvy staršieho dáta, vzťahujúce sa na starší majetok, majú zvyčajne nízku poistnú sumu. To znamená, že majetok bol podpoistený, s čím súvisia reálne riziká. Chýbať môžu aj krytia niektorých rizík.

V spolupráci s finančným agentom odporúčame zvážiť, či je výhodnejšie upraviť pôvodnú poistnú zmluvu navýšením poistnej sumy a doplnením chýbajúcich rizík, alebo sa viac oplatí urobiť na nehnuteľnosť a prípadný hnuteľný majetok novú poistnú zmluvu.

Práva a povinnosti dediča nehnuteľnosti

Na vlastníka zdedenej nehnuteľnosti sa vťahujú rovnaké práva a povinnosti ako na vlastníka nehnuteľnosti nadobudnutej iným legitímnym spôsobom (kúpa, výstavba). So zdedenou nehnuteľnosťou preto môže jej nový vlastník nakladať rovnako ako s nehnuteľnosťou, ktorú nadobudne kúpou alebo výstavbou – môže v nej bývať, môže ju prenajímať a môže ju predať.


Ak má nehnuteľnosť hypotéku, je potrebné rátať s tým, že bude treba platiť mesačné splátky. (Dedič môže zvyčajne jednoducho prevziať hypotéku na seba). Ak je hypotekárny zostatok vyšší ako hodnota zdedenej nehnuteľnosti, nový vlastník môže nehnuteľnosť predať aj za cenu nižšiu ako je zostatok úveru a vyrovnať  dlh. Odporúčame však poznať výšku sumy zostatku hypotéky a hodnotu nehnuteľnosti ešte pred samotným dedičským konaním. V prípade veľkého nepomeru aktív a pasív (majetku a dlhov) je možné celé dedičstvo odmietnuť.


Ak je nehnuteľnosť bez hypotéky, treba zvážiť, či nepotrebuje nákladné opravy predtým, ako bude možné ju predať alebo ju obývať. Zohľadniť treba aj priebežné náklady na dane z nehnuteľností, energie, poistenie a náklady na celkovú údržbu.

Poistenie prenajímanej nehnuteľnosti

Ak sa rozhodnete zdedenú nehnuteľnosť prenajímať, okrem poistenia nehnuteľnosti a poistenia domácnosti (to odporúčame, ak je nehnuteľnosť aspoň čiastočne zariadená), odporúčame mať uzavreté aj poistenie zodpovednosti za škody vyplývajúce z vlastníctva nehnuteľnosti. Z tohto poistenia sa kryjú nároky tretích strán (nájomcov, susedov a pod.) na zdraví a majetku. Nájomca by mal mať zas uzavreté poistenie domácnosti, najmä ak v ňom má svoje zariadenie, elektrospotrebiče a iné hodnotné veci.

Ak nájomca v prenajatých priestoroch aj podniká, mal by mať uzavreté poistenie prevádzkovej zodpovednosti za škodu s pripoistením škôd na prenajatých nehnuteľnostiach. V prípade predaja zdedenej nehnuteľnosti poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti zaniká. Nový majiteľ nehnuteľnosti si uzatvorí svoje poistenie. O predaji nehnuteľnosti a ukončení poistnej zmluvy treba informovať svoju poisťovňu.