Kľúčové riziká pre nehnuteľnosť vo výstavbe a ako ich pokryť poistením

Dátum
25 júl 2024
Body

Aj nehnuteľnosť vo výstavbe má svoju hodnotu a zároveň je vystavená rizikám ako je počasie, vandali alebo zlodeji. Dobrá správa je, že aj nehnuteľnosť vo výstavbe možno poistiť. Dokonca je to povinnosť majiteľa, ak nehnuteľnosť stavia s pomocou hypotekárneho alebo stavebného úveru a táto nehnuteľnosť je založená v prospech banky.

Nejde o štandardné poistenie nehnuteľnosti, ale o poistenie nehnuteľnosti vo výstavbe. Toto poistenie kryje riziká, ktoré môžu ohroziť stav a hodnotu stavby, teda napríklad prírodné živly (krupobitie, vietor, úder blesku, povodeň, záplava, zosuv pôdy), požiar, vandalizmus, krádež. 

Poistenie nehnuteľnosti vo výstavbe chráni celú stavbu, teda stavebné základy, zvislé konštrukcie, strop, strešné konštrukcie, strešné krytiny, klampiarske konštrukcie, výplne stavebných otvorov (okná, dvere), všetky vonkajšie aj vnútorné povrchy (omietky, obklady), schody, systém vykurovania.

Poistenie nehnuteľnosti vo výstavbe sa okrem samotnej stavby môže vzťahovať aj na vedľajšie stavby (hospodárska budova, chodník, plot, oporný múr a pod.) a môžu sa dať pripoistiť aj samotné stavebné materiály či stavebné mechanizmy. 

Kedy poistiť nehnuteľnosť vo výstavbe

Nehnuteľnosť vo výstavbe sa dá poistiť v akomkoľvek štádiu rozostavanosti - postačuje, ak je postavený kompletný obvodový múr do výšky aspoň jedného metra a stavba je realizovaná na základe stavebného povolenia, resp. ohlásenia stavby v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa poisťuje stavba rozostavaná už dlhšiu dobu, podmienkou poistenia je dobrý technický stav nehnuteľnosti.

Stavba má v každom štádiu rozostavanosti inú hodnotu a môžu na nej vzniknúť rôzne škody. Pokiaľ rozostavaná nehnuteľnosť nie je poistená, škody musí znášať a nahradiť majiteľ stavby z vlastného vrecka. Čo býva pri finančnej náročnosti stavby veľmi nepríjemná situácia.

Pri výbere poistenia a pripoistení odporúčame dbať na ich komplexnosť, teda aby zahŕňali všetky predpokladané riziká.
Zabúdať netreba ani na poistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti, ktoré kryje škody vyplývajúce z vlastníctva rozostavanej stavby spôsobené tretím osobám.


Výška poistnej sumy

Staviteľ alebo majiteľ nehnuteľnosti vo výstavbe má dosť starostí aj bez toho, aby musel myslieť na pravidelné úpravy a zmeny v poistnej zmluve k nehnuteľnosti vo výstavbe. Preto odporúčame vybrať si také poistenie, kde nie je potrebné meniť výšku poistnej sumy podľa štádia rozostavanosti alebo dokončenia stavby.

Poistná suma pri nehnuteľnosti vo výstavbe by mala predstavovať hodnotu budúcej hotovej stavby. 
Na základe našich skúseností odporúčame vyhnúť sa podpoisteniu, teda aby nebola poistná suma nižšia ako je skutočná hodnota nehnuteľnosti po jej dokončení. Odporúčame tiež odkladať si všetky faktúry a bločky z nákupov na stavbu a rovnako tak pravidelne zhotovovať fotografickú a video dokumentáciu, ktorá potvrdí reálny stav nehnuteľnosti vo výstavbe v prípade poistnej udalosti.

Poistenie nehnuteľnosti po kolaudácii

O dokončení a skolaudovaní stavby treba informovať poisťovňu, v ktorej bola poistená nehnuteľnosť vo výstavbe. Poistná zmluva sa potom prepracuje na poistenie dokončenej nehnuteľnosti a môže byť rozšírená aj o poistenie domácnosti. 

Poistiť domácnosť nie je možné, pokiaľ nie je vydané platné kolaudačné rozhodnutie. Na to by nemali zabúdať najmä tí, ktorí žijú v hotovej, ale neskolaudovanej stavbe. 

K poisteniu nehnuteľnosti, ako aj k poisteniu domácnosti odporúčame uzavrieť aj poistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva stavby, resp. zodpovednosť za škodu v rámci poistenia domácnosti.