Poistenie umeleckých predmetov: Ako ich chrániť

Dátum
03 sep 2024
Body

Vlastniť umelecké predmety a starožitnosti je nielen otázkou prestíže, ale aj zodpovednosti. Tieto veci umeleckej, historickej alebo zberateľskej hodnoty predstavujú značnú finančnú hodnotu, preto je dôležité myslieť na ich ochranu. Poistenie umeleckých diel a drahých predmetov je spôsob, ako sa chrániť pred rizikami, ktoré môžu nastať v dôsledku krádeže, poškodenia, zničenia alebo iných nepredvídaných udalostí.

 

Prečo je poistenie umeleckých predmetov dôležité?

Umelecké predmety v domácnosti ako obrazy, koláže, kresby, grafiky, plastiky či starožitnosti, za ktoré sa považujú veci staršie ako 100 rokov, môžu byť v prípade nešťastia nenahraditeľné. Kvôli týmto hodnotným kúskom vybavenia domácnosti však nie je nutné uzatvárať špeciálne poistenie, keďže predmetom poistenia domácnosti môžu byť okrem bežného zariadenia aj umelecké predmety. Výšku poistnej sumy pre tieto predmety stanovuje klient v závislosti od ich hodnoty.  

Ako poistiť umelecké predmety?

Umelecké predmety je potrebné poistiť ako doplnkový predmet v rámci poistenia domácnosti a stanoviť ich poistnú sumu Bez uvedenia ich poistnej sumy v poistnej zmluve sú umelecké predmety nepoistené.
Pri poistení umeleckých  predmetov je kľúčové mať jasne stanovenú hodnotu každého predmetu. Poisťovne odporúčajú mať k dispozícii dôkazy o hodnote a vlastníctve týchto predmetov. Tieto dôkazy môžu zahŕňať:

  • Doklad o kúpe – Uchovávajte faktúry, potvrdenia o nákupe, darovacie zmluvy alebo iné dokumenty, ktoré potvrdzujú cenu a legálnosť nadobudnutia takýchto predmetov.
  • Foto alebo video dokumentácia – Zaznamenajte cenné predmety na fotografiách alebo videách, čo môže slúžiť ako dôkaz pri poistnej udalosti.
  • Znalecký posudok – Pre poistenie drahších umeleckých predmetov je vyžadovaný znalecký posudok. Ak je dielo ohodnotené štátnym alebo mestským múzeom, resp. galériou, znalecký posudok nie je potrebný.

Stanovenie poistnej sumy a zabezpečenie domácnosti

Pri uzatváraní poistenia umeleckých predmetov je dôležité správne stanoviť ich poistnú sumu. Tá by mala zohľadňovať reálnu hodnotu predmetov, aby ste sa vyhli podpoisteniu. V prípade poisťovania umeleckých diel na vyššiu poistnú sumu je povinnosťou poisteného viesť zoznam poisťovaných umeleckých diel s údajmi vyžadovanými poisťovňou.


Zabezpečenie domácnosti je ďalším faktorom, ktorý poisťovne berú do úvahy pri výplate poistného plnenia. Ak vlastníte  umelecké predmety vyššej hodnoty, poisťovňa môže vyžadovať vyšší stupeň zabezpečenia domácnosti, napr. bezpečnostné dvere, elektrickú zabezpečovaciu signalizáciu s prenosom poplachového signálu na mobilné telefóny alebo  na pult centrálnej ochrany obsluhovaný políciou alebo SBS so zásahovou jednotkou. Tieto opatrenia znižujú riziko krádeže a môžu mať vplyv na výšku poistného plnenia.

Čo robiť v prípade poistnej udalosti?

 

 

Ak dôjde k poistnej udalosti, ktorá postihne vaše umelecké predmety, je dôležité postupovať rýchlo a efektívne:

  1. Nahlásenie škody – Ihneď kontaktujte svoju poisťovňu a nahláste škodu. Poskytnite všetky relevantné informácie a dokumenty, ktoré potvrdzujú hodnotu a vlastníctvo poškodeného alebo odcudzeného predmetu.
  2. Spolupráca s poisťovňou – Poisťovňa môže požiadať o dodatočné doklady alebo znalecký posudok. Ak máte všetko zdokumentované, proces riešenia poistnej udalosti bude rýchlejší a efektívnejší.
  3. Zabezpečenie miesta – Ak ide o krádež alebo poškodenie, zabezpečte miesto činu a zamedzte ďalším škodám. Krádež predmetov musí byť nahlásená polícii.

Záver

Poistenie umeleckých predmetov je nevyhnutným krokom pre každého, kto takéto predmety vlastní. Správne stanovenie poistnej sumy a limitov poistného plnenia, zabezpečenie domácnosti a dôkladná dokumentácia sú kľúčové faktory, ktoré vám pomôžu ochrániť vaše investície. V prípade škodovej udalosti budete vďaka poisteniu pripravení rýchlo a efektívne riešiť vzniknuté situácie, čím minimalizujete finančné straty a ochránite svoj majetok.